Wiosna jest kapryśna – rozpieszcza słońcem, a zaraz potem raczy szarugą i niskimi temperaturami. Jak zatroszczyć się o siebie w okresie, gdy pogoda płata figle? Zadbaj o zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną oraz o suplementację odpowiednich witamin. Dowiedz się, które z nich wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i kondycję cery, gdy wiosenna, zmienna aura daje się we znaki.
Witamina A na wiosnę – dlaczego jest dla Ciebie ważna?
Przyszła wiosna, masz świetne samopoczucie, jednak Twoja skóra wskazuje na coś zupełnie innego? Jeżeli Twoja cera jest zmęczona, poszarzała i pojawiają się na niej drobne zmarszczki, pomyśl o suplementacji witaminy A.
Wspiera ona aktywność fibroblastów. To komórki produkujące m.in. kolagen i elastynę, czyli białka odpowiedzialne za jędrność skóry. Dlatego witamina A pomoże odzyskać Twojej cerze zdrowy blask i wypoczęty wygląd. Wspomoże też wygładzenie drobnych zmarszczek, uelastycznienie skóry i jej regenerację.[1]
Zaprzyjaźnij się z witaminą A, jeżeli chcesz wesprzeć tarczę obronną organizmu – układ immunologiczny. Jej niedobory mogą zmniejszyć Twoją odporność na infekcje[2]. By temu zapobiec, suplementuj ją i włącz do swojej diety marchewki, szpinak, jarmuż oraz morele. To smaczne, zdrowe i bogate źródła witaminy od pięknej skóry i odporności.
Witamina B na wiosnę – czy rzeczywiście jest Ci potrzebna?
Pod literą „B” kryje się armia witamin z grupy B – jest ich kilkanaście! Niektóre z nich są szczególnie potrzebne Twojemu organizmowi na wiosnę.
Witaminy B6 i B12 wspomagają zarówno układ opornościowy, jak i nerwowy. Pomogą zmniejszyć uczucie zmęczenia, ciągłego znużenia i apatii. Dzięki temu wesprą Cię do tego, aby działać na pełnych obrotach i nie dać się przesileniu wiosennemu. Jeśli po pracy, zamiast cieszyć się piękną pogodą na zewnątrz, masz siłę tylko na oglądanie serialu, pomyśl o suplementacji witamin z grupy B!
Witamina C na wiosnę – dlaczego nie możesz o niej zapomnieć?
Kapryśna wiosenna aura może wystawić na próbę Twoją odporność. Dlatego witamina C nie powinna iść w odstawkę po okresie jesienno-zimowym.
Jest ona silnym antyoksydantem. Oznacza to, że pomaga zwalczać wolne rodniki – reaktywne formy tlenu, które mogą zaburzać odporność organizmu. Ponadto wspiera też aktywność fagocytów[3], czyli komórek „zjadających” patogeny. Witamina C wszechstronnie wspomaga funkcje obronne organizmu przez cały rok, a w tym wiosną, kiedy wirusy nie próżnują.
Witamina D na wiosnę – czy musisz ją suplementować?
Słoneczny początek wiosny oznacza, że możesz zrezygnować z suplementacji witamin D? Nie! Zaleca się, aby przyjmować ją od września do kwietnia. W marcu na ziemię (w polskiej strefie klimatycznej) dociera więcej promieniowania słonecznego niż zimą. Jednak ciągle jest go za mało, aby Twój organizm mógł sam syntezować odpowiednią ilość witaminy D.
Jeżeli zrezygnujesz z suplementacji „witaminy słońca”, możesz odczuć nieprzyjemne skutki jej niedoboru. Należą do nich przewlekłe zmęczenie oraz bóle kości i stawów. To ostatnie, czego potrzebujesz, kiedy w końcu można jeździć na rowerze, spacerować bez puchowej kurtki i cieszyć się piękną pogodą.
Czy wiosną musisz połykać tonę tabletek? Zdecydowanie nie. Wystarczy, że będziesz jeść prawidłowo zbilansowane posiłki i zadbasz regularną aktywność fizyczną. Możesz też odwiedzić sklep z suplementami diety i wybrać preparat z kompleksem witamin. Przepis na zdrowie i dobre samopoczucie wiosną jest łatwiejszy, niż Ci się wydaje!
[1] H. Bojarowicz, A. Płowiec, Wpływ witaminy A na kondycję skóry, w: Problemy Higieny i Epidemiologii, 2010, nr 3. / http://www.phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-3-352.pdf
[2] https://diety.nfz.gov.pl/porady/produkty-i-przepisy/witamina-a-w-wiosennych-przepisach
[3] M. Zielińska-Pisklak, Ł. Szeleszczuk, M. Kuras, Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, w:Farmakoterapia, nr 11, 2013 r.